Finnskogslandet Mottiland

Skogsfinnar, ett minoritetsfolk, nu med egen flagga, en symbol för samhörighet och ursprung.

Skogsfinnar

Skogsfinnar, ett minoritetsfolk, nu med egen flagga, en symbol för samhörighet och ursprung.

Under senare delen av 1500-talet och in på 1600-talet, kom flera tusen finnar från Savolax och Tavastland över Bottenhavet. De första pålarna sattes i det norrländska inlandet och flyttade därefter längre och längre in i landet, mot och över de norska och danska gränserna. Dessa människor hade med sig stor kunskap om svedjebruk, en jordbruksteknik i skogslandskap, som gav större skörd än traditionellt jordbruk. Vi kallar gruppen idag för skogsfinnar.

Skogsfinnar är en del av den nationella minoriteten sverigefinnar och fick minoritetstatus år 2000. Ändå finns skogsfinnar idag inte med i historieböcker eller undervisningsmaterial. I Norge har skogsfinnar fått en egen nationell minoritetsstatus och nu förs diskussioner med EU-rådet om att även bryta ut Sveriges skogsfinnar ur minoriteten sverigefinnar.

Finnskogslandet Mottiland

Bebyggelsen Kölsjön i Hassela grundades av skogsfinnar redan i slutet av 1500-talet. Sveriges konung Karl IX (son till Gustav Vasa) gav svedjefinnarna tillstånd att befolka Kölsjöns nordöstra delar Baståsen och Vattemaksåsen år 1598.

Under 1600-talets början expanderades det skogsfinska området genom ytterligare nybyggare från Finland.

Även inne på Holmens planerade vindkraftsområde bosatte sig skogsfinnar. Just dessa marker bytte ägare senare under 1900-talet till Iggesunds Bruk AB (numera Holmen AB). Enligt Länsstyrelsen Gävleborg “berör projektområdet delar av finnmarken i Gävleborgs län vilka är bristfälligt fornminnesinventerade”.
Finnkart-hassela-bjuråke

Mottiland som världsarv

Sedan 2018 bedrivs ett arbete för att göra finnskogen i Värmland till ett världsarv. Förbundet Skogsfinnars Intressen i Sverige har i möte med EU-rådet framfört att även Mottilands finnmarker bör ingå i denna serienominering av världsarv.

Kända skogsfinska byar/orter i närområdet är utsatta på kartan. Vindkraftsområdet är markerat i rött.

(Källa: Maths Östberg ur boken ”Skogsfinska bosättningar och karaktärsbyggnader i Skandinavien, 2001)

Hotet mot arvet

  • Förlust av historiskt och kulturellt viktiga platser för skogsfinnarna som har levt i området i generationer.
  • Förändring av landskapsbilden och därmed hot mot skogsfinnarnas kultur och identitet.
  • Förstörelse av befintliga och ännu ej upptäckta fornlämningar
  • Störningar av kulturmiljön och minskad attraktionskraft för turister som söker sig till området på grund av dess unika kulturhistoria.
  • Försvagning av den kulturella mångfalden i regionen genom förlust av traditionella skogsfinnars sätt att leva och verka på landet.